пʼятниця, 17 грудня 2021 р.

(Не)конференція «Бібліотечне краєзнавство: нові тенденції та традиційні цінності»

 
   15 грудня 2021 року у музеї історії міста Краматорська відбулася (Не)конференція бібліотекарів закладів освіти з теми «Бібліотечне краєзнавство: нові тенденції та традиційні цінності». Метою (не)конференції було: надання учасникам заходу можливості обмінятися ідеями та досвідом своєї роботи у сфері краєзнавчої діяльності; пізнати чогось нового для себе, поспілкуватися, зрештою зміцнити дружні стосунки між усіма учасниками зустрічі для подальшої співпраці.
   

    
    Директор музею історії міста Краматорської міської ради, Почесний громадянин міста Краматорська, Заслужений працівник культури України, автор понад 200 краєзнавчих публікацій - чарівна жінка, Волошина Наталія Євгенівна провела екскурс музеєм та розповіла про історію нашого міста, відомого в багатьох країнах світу як центр машинобудування на сході України. Жваве зацікавлення у відвідувачів музею викликав огляд, проведений робітниками музею, унікальних книжок «Краєзнавчі нариси, присвячені історії міста Краматорська», що розповідають про минуле рідного міста і його сьогодення. Всі бібліотекарі шкіл отримали подарунок від музею – 2 книжки «Краматорск во Второй мировой войне» і «Машиностроительное сердце Донбасса».



  
  Трощилова Т.Я., завідувачка бібліотеки ЗОШ № 31, поділилася своїм досвідом роботи й познайомила присутніх із сучасними засобами популяризації краєзнавчих документів у шкільній бібліотеці. Це одна з найважливіших функцій бібліотек, закріплених у «Положенні про краєзнавчу роботу» (див. презентацію).



    Багато хто чомусь вважає Донеччину суто промисловим краєм, але саме тут, на Сході України – неперевершена степова природа, унікальні пам`ятки культури та історії, які варто подивитися, щоб більше дізнатися про Донбас. Тому, завідувачкою бібліотеки ЗОШ № 16 Мельник Т.В. було запропоновано здійснити бібліотечний краєзнавчий віртуальний маршрут. Слайд-розповідь «Донеччино моя, моя ти Батьківщина!» занурив всіх учасників (не)конференції у захоплюючий світ рідного краю.
    З краєзнавчим проєктом "Краматорськ очима дітей", який організовано у школі, ознайомила Бондаренко І.М., бібліотекар ЗОШ № 33.


    На завершення заходу, завідувачка бібліотеки ЗОШ № 25, Павлова Н.Г. продемонструвала створений нею музичний фоточелендж серед бібліотекарів шкіл міста «Люби й вивчай свій рідний край» за підсумками Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності».
    Проводячи цей захід, ми знову дійшли висновку, що виховання поваги до книги, формування національної свідомості, любові до рідної землі, передачі молодому поколінню надбань нашого народу, багатства духовної культури, формування особистих рис громадянина України є основним завданням шкільних бібліотек у системі краєзнавчої роботи.
   
    Дякуємо всім організаторам та учасникам (Не)конференції за теплу зустріч, плідну, інформативну роботу, позитивні емоції та враження!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Тренінг ЦМПБ

    09.02.2022 року о 13.00 (у режимі онлайн) працівники Центральної міської публічної бібліотеки Краматорської міської ради   для спільноти...